КАКВО ПРИЧИНЯВА МАГНЕЗИЕВ ДЕФИЦИТ

В резултат от съвременните селскостопански практики, количеството магнезий в суровите храни е недостатъчно, а то намалява още повече в процеса на рафиниране и при топлинната обработка на храните. Недостиг на магнезий настъпва и при увеличеното му елиминиране; то се наблюдава при хората, които консумират храни от заведенията за бързо хранене, алкохол, кофеин или прекалено много захар. Продължителното спазване на диети за отслабване, медикаментозното лечение, лечение с антибиотици, или лекарства, употребявани за извличане на тежки метали от тялото, драстично намаляват количеството магнезий в тялото и води до появата на магнезиев дефицит.
Магнезиев дефицит настъпва и когато човек е изложен на продължително време на стрес, след изгаряне, ваксиниране, сериозни травми, хирургически операции, както и при пациенти с диабет, чернодробни заболявания или заболявания, свързани с лошо абсорбиране на храната и чревни проблеми.
Остаряването при хората неминуемо води до увеличаване на магнезиев дефицит, тъй като способността да се абсорбира магнезият намалява с възрастта.

По време на растеж на организма, бременност, кърмене, както и при прекомерни физически и психически натоварвания, нуждата от магнезий нараства.
НАЧАЛО | 1 | 2 | 3 |